De nekhernia en slijtage

Wat?

Bij zware inklemming kan een myelopatie- afklemmen van het ganse ruggenmerg met afsterven van een deel van de zenuwknooppunten- ontstaan. Dit kan moeite om te stappen geven met een soort dronkemansgang, verlies van alle fijne beweeglijkheid van de handen tot zelf een verlamming van de vier ledematen.

Hoe behandelen?

De behandeling voor de meeste nekproblemen is identiek en gebeurt meestal via de voorzijde van de nek.

De insnede gebeurt in de hals ter hoogte van de probleemplaats met een horizontale snede aan de li zijde. Alleen wanneer meerder niveaus dienen geopereerd te worden, wordt  een insnede in de lengte gemaakt.

Tussen de voorste structuren van de nek kan de wervelzuil en de discus makkelijk worden bereikt en zonodig verwijderd; Dankzij de insnede vooraan dienen de zeer delicate structuren in het ruggenmerkanaal niet te worden gemanipuleerd.

De ganse discus wordt verwijderd en vervangen door een kooitje gevuld met eigen been of kunstbeen en een plaatje. Zelden wordt een prothese geplaatst die nog beweeglijkheid kan toelaten. Dit is een dure en niet terugbetaalde ingreep met nog altijd geen bewezen voordeel ten opzichte van de klassiek en veel goedkopere operatie met het kooitje. Voor het gebruik van kustbot- wat in de nek zeer frekwent wordt gebruikt- dient toch ook op een supplement van 200 euro ongeveer te worden gerekend.

Nadien?

Na de operatie gaat u meestal de tweede dag naar huis. Pijn in armen en/of nek is meestal nog niet volledig erdwenen. Pijn bij slikken en moeite om een broodkorst, vlees of aardappelen door te slikken kan een paar weken aanwezig zijn. Als u een zanger bent, kan heesheid en overslaan van de stem in de hoge noten min of meer langdurig of zelfs permanent optreden.

Blijvende schade door de operatie op zenuwen, ruggenmerg, slokdarm of luchtpijp zijn zeer zeldzaam

We vragen om zes weken een zachte kraag te dragen. Bij het slapen dient u dit niet te dragen.

Pijnstillers zijn de eerste weken wel nodig. Bloedverdunners worden enkel gegeven als je een voorgeschiedenis van flebitis if embolen zou hebben

Net als in de lage rug kan hier een pseudarthrose of niet aan elkaar groeien van de wervels optreden. Of dit al dan niet nekpijn kan blijven geven is nog niet helemaal duidelijk.

Werkonbekwaamheid is meestal tussen de zes weken de drie maand afhankelijk van het soort werk. Schermwerk zoals bvb computerwerk is voor de nekwervelzuil zware arbeid en kan een langere werkonbekwaamhied verantwoorden.