Algemene info

De lumbale wervelzuil

De wervelzuil is de oorzaak van min of meer regelmatige problemen bij meer dan zestig procent van de mensen.

Vaak ook jonge mensen hebben pijn in de rug, al dan niet uistralend naar de armen of de benen. Heel vaak is de pijn invaliderend en veroorzaakt ze lange periodes van werkongeschiktheid. De kost die zowel door de zorg als door het economisch verlies wordt gemaakt is gigantisch groot. Rugpijn is 1 van de frekwentste oorzaak waarom mensen zich niet goed voelen en niet normaal kunnen functioneren.

Onze wervelzuil bestaat uit zeven nek- of cerviale wervels, 12 borst- of thoracale wervels en 5 lenden- of lumbale wervels. Onderaan is er nog het heiligbeen of sacrum, gevangen in het bekken en het minder belangrijke staartbeen of coccyx.

 

De functie van de wervelzuil is drievoudig. Ze beschermt het ruggenmerg, ze geeft aanhechting aan de spieren zodat ze kunnen werken en ze zorgt voor het bewaren van onze rechtopstaande positie.

Net het feit dat we als enige diersoort langdurig op twee ledematen kunnen stappen, is de grootste oorzaak van de vaak voorkomende rugproblemen, uniek voor de mens en quasi onbestaande bij de andere diersoorten.

Pijnstilling, kine, manuele behandeling, epidurales of andere pijnbehandelingen-PRF, facetdenervaties- blijven de hoekstenen van de behandeling van een rugprobleem. Ook het besef van de patient dat bewegen en soms ook werken geen slechte invloed heeft op de pijn is zeker een deel van de behandeling. Meeste pijnklachten verdwijnen ook vanzelf na een min of meer lange periode.

Bij te landurige of invaliderende klachten, of bij verlammingsverschijnselen kan een operatie nodig zijn.