De discushernia

Wat?

Tussen elke twee wervels bevindt zich een discus of tussenwervelschijf.

Deze kraakbeenstructuur maakt de beweging tussen de wervels mogelijk en werkt als een schokbreker bij alle bewegingen. Hij bestaat uit een geleiachtige kern, de nucleus pulposus en een container die deze kern op zijn plaats houdt, de anulus fibrosus.

Soms en dan vooral bij jongere mensen scheurt deze container en loopt de geleiachtige kern uit naar achter en duwt dan op het ruggenmerg of de zenuwwortel. We spreken dan over een hernia en de klachten uistralend naar het been worden een ischias of sciatique genoemd. De rug is als een zekeringkast. Afhankelijk van tussen welke twee wervels de hernia zich bevindt, zal een welbepaald deel van de arm of het been pijn doen en kan in het slechtste geval een welbepaald deel van de spieren verlamd zijn. Net zoals een deel van je huis zonder electriciteit zit als je 1 bepaalde zekering uittrekt. Heel zelden als de druk op alle zenuwen is toegenomen kan een volledige verlamming met zelfs plasproblemen optreden. Dit wordt een cauda equina of paardenstaartsyndroom genoemd.

Hoe behandelen?

Meestal kan een hernia zonder operatie worden behandeld. Pijnklachten verdwijnen bijna altijd ten langste na 1 jaar tot anderhalf jaar. Indien de pijn echter te lang en te erg is kan de hernia worden verwijderd. Acuut verlies van kracht of een paardenstaartsyndroom is een absolute reden om binnen de paar dagen een operatie door te voeren. Zuivere rugpijn is nooit een reden om een hernia te verwijderen.

Bij de operatie wordt het uitgestulpte deel van de discus verwijderd zodat de zenuw opnieuw vrij ligt. Een kleine incisie op de rug wordt hiervoor gemaakt

Directe mobilisatie is toegelaten en na twee dagen ga je gewoon terug naar huis.

U mag veel wandelen. U kan naar huis zonder krukken en met een gewone wagen. U kan gerust boven gaan slapen. Inspuitingen met een bloedverdunner worden 10 dagen gegeven. Pijnstilling hebt u soms nog een paar weken nodig. U krijgt normaal een corsetje voor 4 weken. Lang staan en zitten is de eerste weken te vermijden.Fietsen en kort met de wagen rijden mag zeer snel. Voorovergebogen werk,is zes weken te vermijden. Afhankelijk van de aard van uw werk bedraagt de werkonbekwaamheid tussen 4 weken en 4 maand.

Bij vorming van littekenweefsel kan er soms wat pijn in het been blijven. Rugpijn kan ook min of meer blijven zeker bij grote hernia's waar de discus in het verloop van de tijd hoogte kan verliezen. In zeldzame gevallen kan er blijvende zenuwschade overblijven.