Vraag een afspraak

Aandoeningen

Elleboog

Inklemming Nervus ulnaris

Wat?

Aan de binnenzijde van de elleboog loopt een zenuw welke zorgt voor de gevoeligheid van de pink en een deel van de ringvinger. Verder worden de kleine handspieren ook aangestuurd door deze zenuw. Wanneer deze zenuw geklemd komt te zitten in het kanaal aan de elleboog ( sulcus cubitalis ) kunnen er klachten optreden van tintelingen of verminderde gevoeligheid thv de pink en ringvinger en verder ook krachtsverlies thv de hand.

Behandeling?

Indien de klachten recent gestart zijn contacteert u best uw huisarts en hij zal u verwijzen voor een EMG onderzoek ( Electromyografie ). Hiermee kan vastgesteld worden wat de oorzaak is van uw klachten ( zenuwinklemming thv de elleboog of elders ) en hoe ernstig deze inklemming eventueel is. Bij een beperkte inklemming kan hetzij gewacht worden, hetzij via kinesitherapie of osteopathie een massage en stretching behandeling uitgevoerd worden.

Operatief?

Bij langdurige klachten en wanneer er permanent gevoelsverlies aanwezig is en/of krachtsverlies thv de vingers, wordt de zenuw best chirurgisch los gemaakt. Hierbij zijn er verschillende mogelijkheden : enkel losmaken van de zenuw ( release in situ, eventueel endoscopisch ), losmaken van de zenuw en verplaatsen naar voor. In de meeste gevallen is het voldoende om de zenuw enkel los te maken, bij instabiliteit van de zenuw of bij revisie operaties wordt meestal de zenuw ook verplaatst.

Endoscopische behandeling?

Hierbij wordt de zenuw losgemaakt via een mini huidincisie ( 1-2 cm ) met behulp van een camera. Dit laat toe om onder direct zicht de zenuw vrij te maken en om deze te inspecteren in de arm en voorarm zonder een grote huidincisie te moeten maken. Na de operatie wordt een licht compressief verband aangelegd en de arm kan onmiddellijk gemobiliseerd worden. Dit maakt sneller herstel mogelijk gezien geen gipsimmobilisatie vereist is.