Vraag een afspraak

Aandoeningen

Schouder

Sleutelbeenbreuk

Wat?

Het sleutelbeen (clavicula) kan op verscheidene plaatsen breken tijdens een val. Veel voorkomend is een val met de fiets of tijdens voetballen, rugby, etc... Door het rechtreeks impact op de schouder breekt het sleutelbeen. Dit veroorzaakt pijn, zwelling en soms een voelbare breuk.

Hoe behandelen?

Bij kinderen worden sleutelbeenbreuken haast altijd conservatief behandeld, dit wil zeggen zonder ingreep. Alleen bij open breuken of zeer belangrijke verplaatsing kan een heelkundige ingreep aangewezen zijn. Gezien er enorme correctiemogelijkheden zijn tijdens de groei, kan ook een belangrijke verplaatsing of hoekstand aanvaard worden.

De behandeling is er dan ook enkel op gericht om comfort en pijnstilling te bereiken. Hiervoor wordt best een simpele draagdoek gegeven om de arm en elleboog te ondersteunen (afhangen van de arm is pijnlijk) tot de pijn verdwenen is. Dit duurt meestal een week tot 10 dagen. Als pijnmedicatie best Ibuprofen in siroopvorm (Junifen, Malafene, ...) bij kleine kinderen, en bij wat oudere kinderen in oplosbare vorm (Spidifen, etc...) gedurende de eerste dagen.

Van zodra mogelijk zijn alle bewegingen in de schouder toegelaten. Genezing van de breuk treedt op binnen de 3 tot 6 weken, afhankelijk van de leeftijd. (Hoe jonger, hoe sneller)


Bij volwassenen worden sleutelbeenbreuken vaak conservatief behandeld, maar duurt de genezing algauw 6 tot 8 weken, en is er natuurlijk geen correctie mogelijk door de groei.

Daarom dienen volgende breuken best operatief behandeld te worden: breuken met belangrijke verplaatsing (en zeker deze met een dwars opstaand los fragment in de breuk), bij belangrijke verkorting (schouder staat dichter bij hoofd in vgl met andere zijde), verplaatste frakturen in de nabijheid van het AC-gewricht, bij dreigende huidperforatie, en natuurlijk alle open frakturen. Ook worden sleutelbeenbreuken best onmiddellijk operatief behandeld bij sporters, zodanig dat onmiddellijke sporttraining hervat kan worden. Fietsers, voetballers, ed.. kunnen na een plaatosteosynthese in de meeste gevallen binnen de week herstarten met de training.