Achterste kruisband scheur

Wat?

De achterste kruisband scheurt minder vaak dan de voorste. Samen met de voorste kruisband en de collaterale banden verzorgt de achterste kruisband een deel van de stabiliteit van de knie. Er bestaan verschillende gradaties van achterste kruisband scheuren, van gedeeltelijk tot volledig.

Hoe behandelen?

Zelfs als de achterste kruisband volledig afscheurt is het niet altijd nodig om deze te gaan reconstrueren. Dit wordt enkel gedaan als er doorzakkingsgevoel is, hetgeen vaak gebeurt bij het afdalen van de trappen. Een behandeling in brace die op tijd wordt opgestart na het letsel kan er in vele gevallen voor zorgen dat de stabiliteit van de knie verbetert. Deze brace dient 8 weken dag en nacht gedragen te worden!

Het niet goed functioneren van de achterste kruisband leidt soms tot doorzakken en het ontstaan van slijtage van de knieschijf. Daarom kan het in sommige gevallen aangewezen zijn om deze achterste kruisband opnieuw te gaan maken. Hiervoor wordt een pees gebruikt, meestel een eigen pees en in sommige gevallen een donorpees.

Nadien?

Na de ingreep dient er gedurende 8 weken een brace te worden gedragen, dag en nacht. De revalidatie bedraagt in totaal een 8-tal maanden.