Lopers knie

Wat?

Een lopersknie wordt zo genoemd aangezien het heel vaak gezien wordt bij lopers. De pijn situeert zich aan de buitenrand van de knie en wordt veroorzaakt door een peesblad dat schuurt over een beenderige uitstulping aan de buitenrand van de knie. Een andere benaming is ITB-tendinopathie.

Hoe behandelen?

Ontstekingswerende gel en stretchings zijn vaak voldoende om de klachten te verhelpen. Desnoods aan te vullen met een reeks ontstekingsremmers. In bepaalde gevallen zijn steunzolen nuttig.

Voorkomen is echter beter dan genezen: tracht te lopen met goed schoeisel op een zachte ondergrond, zoals een looppiste of bosgrond. Een loopband is te beschouwen als harde ondergrond en niet goed. Als u op de baan loopt tracht dan niet steeds aan dezelfde kant van de baan of het voetpad te lopen. De baan en het voetpad hellen immers allebei af naar de rioleringen, om het regenwater af te voeren. Hier loopt u dus nooit vlak, indien u daarenboven altijd aan dezelfde kant van de baan loopt overbelast u iedere keer dezelfde zijde van de knie.

Operatief?

Een zeldzame keer is een operatie aangewezen. Hierbij wordt het peesblad dat schuurt over de buitenrand van de knie operatief langer gemaakt, waardoor het minder irritatie veroorzaakt. Na deze ingreep worden 2 krukken en een drukkend verband aangeraden voor een 2-tal weken, aangezien zwelling en nabloeding na de ingreep niet ongebruikelijk zijn.