Vraag een afspraak

Aandoeningen

Voet en enkel

Hamerteen - klauwteen

 

Wat?

Een hamerteen, klauwteen of een malletteen is een teen die een afwijkende vorm aanneemt en eigenlijk gelijkt op een klein hamertje uit een piano. de teen wordt geleidelijk stram waardoor hij hindert in vele schoenen. Dit geeft aanleiding tot pijn, eelt, en eventueel wonden. Deze afwijkingen zijn evolutief met de jaren en komen nogal voor in combinatie met andere problemen van de voorvoet (hallux valgus, metatarsalgie,..)

Hoe behandelen?

De behandeling is afhankelijk van de ernst van de misvorming. In de beginfase is de teen nog goed beweeglijk en passief corrigeerbaar. Hier kan het volstaan via een steunzool (een metatarsale pad), beschermende podologische implantjes, bredere schoenen, met een ruimere "toe-box", aanpassingen te doen.

Indien nodig wordt heelkundige correctie voorgesteld. 

De klassieke ingreep omvat een vastzetten (artrodese) van het eerste teengewricht, zodat deze vlak komt te staan. de correctie wordt tijdelijk beschermd door een pinnetje dat zes weken wordt behouden, waarna het pinnetje vlot en pijnloos kan worden verwijderd. In andere gevallen kan via een peestransfer de teen een goede stabilisatie worden gegeven.

Soms moet deze ingreep worden gecombineerd met een ingreep op de middenvoet om de teen goed te laten aligneren op de middenvoet, hetzij door peesprocedures of botcorrecties.

Nadien?

Lokale zorg is hier vereist met in het begin voldoende rust, aandacht voor de wondheling, en vermijden van hinder door het pinnetje. Dit wordt regelmatig door uzelf, of een verpleegkundige nagezien, en vanzelfsprekend zijn aangepast schoenen een noodzaak.