Vraag een afspraak

Aandoeningen

Voet en enkel

Achillespees

Wat?

De achillespees is een sterke fibreuze structuur die de kuitspieren ( soleus en de gastrocnemius) verbindt met de hiel. Een contractie van die kuitspieren trekt de hiel naar boven waardoor je op de tenen kunt staan en is derhalve noodzakelijk bij het stappen, het springen, lopen…

Er kunnen zich verschillende problemen voordoen in dit functioneel belangrijk apparaat.

Achillespeestendinitis

Soms acuut maar veelal chronisch kan er zich een hardnekkige ontsteking manifesteren op de achillespees. Dit wordt zelden veroorzaakt door een trauma, maar veelal is deze hinderende  inflammatie een gevolg van verkeerde of een overdreven onaangepaste belasting, maar soms kunnen ook andere ziektes aan de basis liggen.

Behandelen van een tendinitis/tendinosis is in eerste fase conservatief met rust, aanpassen van de activiteiten, ijs, medicatie, kiné, shock wave, .... Een infiltratie met cortisone wordt beter niet toegediend tenzij de arts een peritendinitis of bursitis vaststelt.

Bij hardnekkeige gevallen zal een ingreep op de achillespees worden overwogen. De Ingreep kan variëren van een debridement (soort reinigen van de pees), tot een resinsertie van de pees op de hiel (afhankelijk van de locatie), of een verstevigen van de pees door een andere pees. Naargelang de aard van de ingreep kan de revaldiatie langdurig zijn.

Retrocalcanaire bursitis

Pijnlijke zwelling rond de aanhechtingen van de achillespees. Dit gaat soms gepaard met de aanwezigheid van een Haglund-exostose.

Behandeling is in eerste fase eveneens conservatief (zoals bij een tendinitis). Bij hardnekkige gevallen kan een heelkundige procedure worden overwogen.

Ruptuur van de achillespees

Soms kan een plotse contractie van de kuitspieren tegen een forse weerstand bij een verzwakte pees (middenleeftijd veelal) een echte scheur veroorzaken van de pees. Deze scheur kan soms partieel (gedeeltelijk) of volledig zijn. Bij twijfel kan een echografie nuttig zijn.

De meeste achillespeesscheuren komen in aanmerking voor een heelkundig herstel. De arts beslist individueel op basis van de aard van het letsel, de algemene en lokale toestand. In sommige gevallen is een niet operatieve behandeling te verkiezen. Na de heelkunde dient een nauwkeurig en gedisciplineerd revalidatie schema te worden opgelegd, met oa. tijdelijke immobilisatie, brace en aangepaste kinesitherapie.

In bepaalde gevallen zal worden geopteerd om een achillespeesruptuur niet heelkundig te behandelen, maar met een aangepast gipsverband gedurende meerdere weken.

Specialisten