Vraag een afspraak

Aandoeningen

Voet en enkel

Morton neurinoom

Wat?

Tussen de beenderen, de spieren, ligamenten van de voorvoet bevinden er zich eveneens zenuwen. Door onder meer een doorzakken van de voorvoet kan zo'n zenuw gekneld raken tussen de twee beenderen (meestal de derde en vierde straal). De zenuw maakt daardoor een kleine spoelvormige verdikking, opzetting, een neurinoma wordt genoemd.

Een druk op dit ‘gezwelletje’ veroorzaakt een typische pijn die zich voordoet bij stappen of samendrukken van de voorvoet. De diagnose is vooral klinisch, maar soms kan een mri nuttig zijn.

Hoe behandelen?

Het aanbrengen van correctie-steunzool kan veelal voldoende zijn om de druk te ondervangen en de klachten te controleren. Een eenmalige infiltratie met cortisone kan hulpzaam zijn.

Evenwel wordt in hardnekkige gevallen overgegaan tot een wegname van dit ‘gezwelletje’. Dit geschiedt via een kleine insnede aan de voetrug.

Naderhand is aangepaste zorg, ontlasting, en aangepast schoeisel nodig. Door het wegnemen van de zenuwstructuur ervaart men meestal tijdelijk een soort dof gevoel in de teen. Het herstel van een dergelijke ingreep neemt zeker een zestal weken in beslag.

Specialisten