Vraag een afspraak

Aandoeningen

Voet en enkel

Haglund exostose

Wat?

Op de achterbovenzijde van het hielbeen is bij iedereen een kleine botstructuur aanwezig . Indien deze te groot is, een exostose, en lokale hinder veroorzaakt dan kan dit chronische irritatie geven door druk op een slijmbeurs (bursitis) of op de pees (insertielast). De pijn wordt veelal uitgelokt door een schoen met een te harde achtervoetsloge.

Klinisch stelt men naast pijn, een specifieke opzetting vast. Een aanvullende rx, echo of scan bevestigt verder de diagnose.

Hoe behandelen?

In een eerste aanpak zal met het schoeisel aanpassen en eventueel met een zoolcorrectie werken. Het schoeisel is zowat in 50 % de reden van de klachten. Een hielpad en aanpassen van de sportschoenen, gecombineerd met stretching kunnen hulpzaam zijn bij de sporter.

In andere gevallen zal moeten worden geopteerd om deze “exostose” heelkundig weg te nemen. Heelkunde is echter duidelijk niet de eerste keuze in de behandeling. Heelkunde kan in sommige gevallen via een kijkprocedure (artroscopie). Echter naargelang de kliniek zal een open procedure moeten worden doorgevoerd.

Na de ingreep volgt een periode met immobilisatie, revalidatie met aandacht voor de wondheling in deze zone. Het genezingsproces kan van lange duur zijn.

Specialisten