Vraag een afspraak

Aandoeningen

Voet en enkel

Hallux rigidus

Wat?

Dit is een probleem van een artrose van de basis van de grote teen, het metatarsophalangeale gewricht(MTP). Als het kraakbeen van dit gewricht door een trauma, door repetitieve belasting beschadigd raakt, worden er kleine bot-spoortjes gemaakt aan de rand van het gewricht. Deze hinderen een normale beweging waardoor het gewricht stram, rigied, en eventueel pijnlijk wordt bij bepaalde beweging, en bij het aanpassen van bepaalde schoenen.

Hoe behandelen?

In een eerste fase kunnen lokale aanpassingen aan de zolen, de schoenen, pijnstillende medicatie en ontstekingsremmende behandelingen nuttig zijn. Soms wordt een lokale infiltratie met cortisone overwogen.

In hardnekkige gevallen zal een ingreep worden voorgesteld waarbij naargelang de ernst van het probleem, en de lokale toestand (radiologie), zal worden geopteerd om de hinderende beenderstructuren weg te nemen en het gewricht terug bewegingsvrijheid te geven door een zogenaamde Cheilectomie. In andere gevallen zal worden geopteerd een artrodese (een vastzetten) van het gewricht te verrichten om de pijn te behandelen en de stabiliteit te bewaren.  Een artrodese heelt na een drietal maanden. In een enkel geval kan het gewricht worden vervangen, hetzij volledig, hetzij deels door een prothese van de hallux. 

Specialisten