Vraag een afspraak

Aandoeningen

Voet en enkel

Ingegroeide teennagel

 

Wat?

Een ingegroeide nagel doet zich vooral voor aan de grote teen en is een gevolg van combinatie van verschillende factoren: abnormale druk door schoenen, warmte, vocht, nagel hygiëne bij het knippen, de vorm van de nagel, ..

De rand van de nagel wordt geirriteerd en er ontstaat een ontsteking met zwelling en soms een surinfectie, die zich nestelt in een warm, vochtig en donker milieu van de nagelwal. Dit veroorzaakt pijn, maar veelal ook een drainage van etterig vocht.

Hoe behandelen?

Preventie en behandelen van de beginfase is van groot belang. Aangepaste schoenen, druk vermijden op de teen, warme voetbaden, eventueel lokale antibiotica en het correct snijden van de nagel zijn daarbij belangrijke elementen. Het probleem kan wel terug komen. zodat aanhoudende aandacht nodig is.

Soms wordt een heelkundige behandeling doorgevoerd waarbij het ‘verdikte’ weefsel en veelal ook een deel van de nagel, al dan niet met de nagelwortel wordt verwijderd. Dit laatste vooral om terugkerende problemen te voorkomen. In zeldzame gevallen dient de volledige nagel te worden verwijderd.

Deze ingrepen gebeuren onder een lokale verdoving.

Specialisten